Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Η Ιθαγενής Φυλή των Γαλανομάτηδων

 Αυτός ο γρίφος ανήκει στην κατηγορία γρίφοι λογικής. Υπάρχει ένα νησί στο οποίο κατοικεί μια φυλή. Η φυλή αποτελείται από 1000 άτομα, με διαφορετικά χρώματα ματιών. Ωστόσο, η θρησκεία τους απαγορεύει να γνωρίζουν το δικό τους χρώμα των ματιών τους, ή ακόμα και να συζητήσουν για το χρώμα των ματιών τους - κάθε κάτοικος μπορεί (και βλέπει) τα χρώματα των ματιών όλων των άλλων κατοίκων, αλλά δεν έχει τρόπο να ανακαλύψει το χρώμα των δικών του ή της (δεν υπάρχουν ανακλαστικές επιφάνειες). Αν ένα άτομο ανακαλύψει το χρώμα των ματιών του, τότε η θρησκεία τον αναγκάζει να αυτοκτονήσει με τελετουργικό το μεσημέρι της επόμενης μέρας στην πλατεία του χωριού για να το δουν όλοι. Όλοι οι άνθρωποι είναι πολύ λογικοί και αφοσιωμένοι στην θρησκεία τους, και όλοι ξέρουν ότι κάθε άλλος είναι επίσης πολύ λογικός και αφοσιωμένος (και όλοι ξέρουν ότι όλοι ξέρουν ότι κάθε άτομο είναι πολύ λογικό και αφοσιωμένο..).

 Από τους 1000 ιθαγενείς, αποδεικνύεται ότι 100 από αυτούς έχουν μπλε μάτια και 900 από αυτούς έχουν καστανά μάτια, αν και δεν έχουν επίγνωση αυτών των στατιστικών στοιχείων (ο καθένας από αυτούς μπορεί φυσικά να δει μόνο 999 από την φυλή των 1000).

 Μια μέρα, ένα γαλανομάτης ξένος επισκέπτεται το νησί και κερδίζει την απόλυτη εμπιστοσύνη της φυλής. Ένα βράδυ, ο ίδιος βρίσκεται με το σύνολο της φυλής για να τους ευχαριστήσει για τη φιλοξενία τους. Ωστόσο, μη γνωρίζοντας τα έθιμα, κάνει το λάθος να αναφερθεί στο χρώμα των ματιών στην ομιλία του, λέγοντας «πόσο ασυνήθιστο είναι να δω έναν άλλο γαλανομάτη σαν τον εαυτό μου σε αυτή την περιοχή του κόσμου».

 Τι επίδραση, είχε αυτό στη φυλή;



8 σχόλια:

  1. σκοτονουνε το ιθαγενη με γαλανα ματια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι εννοεί "έναν άλλο γαλανομάτη"; Οι γαλανομάτηδες στη φυλή είναι 100.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφοσον κανεις δεν μπορει να γνωριζει το χρωμα του και δεν μπορει να το διασταυρωσει τοτε μπορει ολοι να υποθεσουν οτι αναφερεται σε εκεινους και να διαπραξουν ομαδικη αυτοκτονια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Oxi giati kai autoi vlepoun tous upoloipous pou exoun galana matia...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η απαντηση ειναι οτι θα αυτοκτονησουν ολοι οι γαλανοματηδες το μεσημερι της 100ης ημερας αν θεωρησουμε ως 1η ημερα,την επομενη απ΄το βραδυ που ενημερωνονται απ'τον ξενο για την υπαρξη ετερου/ων γαλανοματη/ων στην εν λογω φυλη......''Χριστοφορος''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. nomizw prwton oti auto den tha exei epidrash sth fylh giati o xenos milaei gia thn fylh(xrwma matiwn ths fylhs)k mporei na pei oti thelei k deuteron milaei genika,den apeuteinetai proswpika se kapion apo th fylh...ara den tha ginei tipota!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Θα αυτοκτονήσουν και οι 100 μαζί , την101η ημέρα.
    Διότι : Αν ήταν ένας ο γαλανομάτης ,κοιτάζοντας όλους τους άλλους καστανούς, θα καταλάβαινε ότι το λέει γι αυτόν και θα αυτοκτονούσε την επόμενη. Αν ήταν 2 γαλανομάτηδες θα νόμιζε ο ένας ότι το λέει για τον άλλον και την επόμενη , βλέποντας ότι ο άλλος δεν αυτοκτόνησε , θα καταλάβαινε πως υπάρχει ένας ακόμα που δεν μπορεί παρά να είναι αυτός. Οπότε θα αυτοκτονούσαν και οι 2 την 3η ημέρα.
    Κ.ο.κ. επαγωγικά , την 101η ημέρα αυτοκτονούν όλοι μαζί !
    (Αγνοώ τι θα συνέβαινε... στον ξένο , εντάξει αστειεύομαι ! )
    Ηλίας ,γιατρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και αμεσως μετα θα αυτοκτονουσαν ολοι οι αλλοι γτ θα ξερουν οτι δεν εχουν μπλε ματια αρα εχουν καστανα μάτια

      Διαγραφή