Κυριακή 10 Αυγούστου 2014

Οι 6 χρωματιστές μπάλες

 Αυτός ο γρίφος ανήκει στην κατηγορία γρίφοι λογικής.

 Έχουμε 2 κίτρινες, 2 κόκκινες και 2 πράσινες μπάλες. Για κάθε ζεύγος ιδίου χρώματος υπάρχει μια βαριά και μια ελαφριά μπάλα. Όλες οι βαριές μπάλες ζυγίζουν το ίδιο και όλες οι ελαφριές μπάλες ζυγίζουν επίσης το ίδιο.

 Πόσα διαφορετικά ζυγίσματα σε ζυγό ισορροπίας απαιτούνται για να προσδιορίσουμε τις 3 βαριές μπάλες;








5 σχόλια:

  1. 2 ζυγισματα (παιρνοντας στο πρωτο ζυγισμα απο μια μπαλα διαφορετικου χρωματος εχουμε προσδιορισει τα βαρη των δυο αυτων ομαδων οταν τελειωσει το πρωτο ζυγισμα)- μετα απομενει αλλο ενα ζυγισμα ακομη..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο γρίφος είναι διατυπωμένος λάθος.Πρέπει να ερωτηθεί "πόσα είναι τα λιγότερα δυνατά ζυγίσματα με τα οποία μπορεί να προσδιοριστούν οι 3 βαριές μπάλες"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. με 2 ζυγίσεις :
    βάζουμε στον δεξιό ζυγό μια κόκκινη και μια κίτρινη μπάλα και στον αριστερό μία κόκκινη και μία πράσινη α] Αν ισορροπήσει αφήνουμε τις 2 κόκκινες. Εάν γέρνει πχ δεξιά η δεξιά κόκκινη είναι η βαριά , η πράσινη η ελαφριά και η κίτρινη η βαριά (και τ' ανάποδο).
    β] αν έχει κλίση πχ δεξιά τότε υποχρεωτικά η βαριά κόκκινη είναι δεξιά (διαφορετικά θα ισορροπούσαν) .Βγάζουμε την πράσινη και την αντικαθιστούμε με την άλλη πράσινη. Τότε 1) ισορροπούν, άρα η δεύτερη πράσινη είναι η ελαφριά και η αριστερή κίτρινη η βαριά 2] η κλίση αυξάνεται δεξιά άρα η δεύτερη πράσσινη είναι η βαριά και η αριστερή κίτρινη η ελαφριά.
    Ηλίας , γιατρός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και προφανώς 3] αν η κλίση μειωθεί δεξιά , τότε η δεύτερη πράσινη είναι η ελαφριά και η αριστερή κίτρινη η ελαφριά.
    Ηλίας , γιατρός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δε χρειαζόμαστε ζυγαριά ! !!σηκώνοντας τις μπάλες καταλαβαινουμε με το χέρι μας ποιες είναι ελαφριές και ποιες ειναι βαριές! !!Τόσο απλα

    ΑπάντησηΔιαγραφή