Τρίτη 9 Απριλίου 2013

Ο γρίφος του Διαφωτισμού

 Αυτός ο γρίφος ανήκει στην κατηγορία γρίφοι λογικής. Κατά το ταξίδι μας προς το μοναστήρι βρεθήκαμε σε μια διασταύρωση με τρεις δρόμους, τον αριστερό δρόμο, τη μέση οδό και τον δεξιό δρόμο. Υπάρχει ένας μοναχός στη διασταύρωση, ο οποίος θα απαντήσει με ειλικρίνεια οποιαδήποτε ναι ή όχι ερώτηση, αν μπορεί να το κάνει χωρίς να έρχεται σε αντίθεση με τον εαυτό του. Αλλιώς θα καθίσει αμέσως και διαλογιστεί για μια αιωνιότητα. Ο μοναχός θα απαντήσει μόνο σε μια ερώτηση ανά ταξιδιώτη.

Τι ερώτηση θα πρέπει να απευθύνετε στον μοναχό για να μάθετε ποιος δρόμος είναι ο δρόμος προς το μοναστήρι;

Βοήθεια: Ένας μοναχός είδε μια χελώνα στον κήπο του μοναστηρίου και ρώτησε τον μέντορά του, "Όλα τα όντα καλύπτουν τα οστά τους με σάρκα και δέρμα, οπότε γιατί αυτό καλύπτει τη σάρκα και το δέρμα του με κόκαλα;». Ο μέντορας έβγαλε ένα από τα σανδάλια του και κάλυψε την χελώνα με αυτό.

Πηγή: https://dl.dropbox.com/u/4458028/enlightenment_puzzle.png


3 σχόλια:

  1. Αν απαντήσεις όχι στο αν το μοναστήρι είναι αριστερά τότε το μοναστήρι είναι δεξιά;
    1 περίπτωση να απαντήσει ναι : προφανώς δεξιά
    2 περίπτωση να πει όχι : το μοναστήρι ειναι στην μέση
    και 3η περίπτωση να πέσει σε βαθύ συλλογισμό τότε αριστερά καθώς δεν θα ισχύει το πρώτο μέρος της ερώτησης και επομένως δεν θα μπορέσει να απαντήσει αρα θα διαλογιστεί για μια αιωνιότητα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tha poume ton monaxo: an to monastiri einai deksia apanthse m ``oxi`` an to monastiri einai aristera apanthse m ``nai`` . an telika to monastiri einai stth mesh tote den tha mporei na apanthsei k tha pesei se aiwnio dialogismo..

    ΑπάντησηΔιαγραφή