Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Όταν ο Neil Armstrong προσγειώθηκε στο φεγγάρι

  Αυτός ο γρίφος ανήκει στην κατηγορία γρίφοι λογικής. Σε ένα παράλληλο σύμπαν, όταν ο Neil Armstrong προσγειώθηκε στο φεγγάρι, το βρήκε να κατοικείται από μια ανθρωποειδή φυλή.

 Ανακάλυψε ότι: α) όλοι είναι παντρεμένοι, β) οι σύζυγοι από 10 γυναίκες ήταν άπιστοι, γ) Κάθε γυναίκα γνώριζε ή όχι αν ο σύζυγος οποιασδήποτε άλλης γυναίκας ήταν άπιστος, αλλά δεν γνώριζε κατά πόσο ή όχι ο σύζυγός της ήταν άπιστος, δ) Δεν επιτρεπόταν η γυναίκα να πει σε οποιαδήποτε άλλη γυναίκα ότι ο σύζυγός της ήταν άπιστος ή να την ενημερώσει με κάποιο τρόπο. Οι άντρες επίσης δεν το συζητούσαν αυτό, αλλά κατά τα άλλα τα κουτσομπολιά ήταν κουτσομπολιά..., ε) Εάν μια γυναίκα ανακάλυπτε πως σύζυγός της ήταν άπιστος έπρεπε να τον πετάξει έξω από το σπίτι στο δρόμο στις 10π.μ ακριβώς την επόμενη ημέρα, όπου και θα το έβλεπαν  όλοι οι άλλοι στη φυλή.

 Απο λάθος, ο Neil Armstrong ενημέρωσε το σύνολο της φυλής στις 11 το πρωί την ημέρα που προσγειώθηκε ότι τουλάχιστον ένας από τους συζύγους ήταν άπιστος. Τι συνέβη στη συνέχεια;



 Η σωστή απάντηση, στο γρίφο όταν ο Neil Armstrong προσγειώθηκε στο φεγγάρι, βρίσκεται στα σχόλια και δόθηκε από τον φίλο της στήλης Perlman.


13 σχόλια:

  1. Το πρώτο βήμα που μπορώ να σκεφτώ είναι πως αν υποθέσουμε ότι ήταν 1 μόνο άπιστος αντί για 10 τι θα γινόταν?

    λόγο του γ) η γυναίκα του άπιστου θα τον πετούσε την επομένη έξω.
    αν ήταν 2 οι άπιστοι? τότε τι θα γινόταν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έστω ότι είναι δυο οι άπιστοι και έστω Α,Β οι γυναίκες αυτών.
    Η Α θα σκεφτόταν ως εξής:
    αφού ξέρει ποιες γυναίκες έχουν άπιστους συζύγους, ξέρει ότι η Β έχει άπιστο σύζυγο. Αν είχε μόνο η Β άπιστο σύζυγο, τότε (αφού η Β θα γνώριζε ότι καμία άλλη δεν έχει άπιστο σύντροφο) την πρώτη μέρα μετά την έλευση του Νιλ θα τον πετούσε έξω από το σπίτι. Όμως βλέπει ότι αυτό δεν συμβαίνει. Έτσι καταλαβαίνει ότι υπάρχει και δεύτερος άπιστος σύζυγος, ο δικός της!!!
    Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο σκέφτεται και η Β. Έτσι την 2η μέρα από την έλευση του Νιλ, η Α και η Β θα πετάξουν τους συζύγους τους στο δρόμο.
    Επαγωγικά αν υπάρχουν n άπιστοι σύζυγοι (εδώ n=10) την n-ιοστή μέρα θα τους πετάξουν έξω από το σπίτι οι γυναίκες τους.
    Καλά ξεμπερδέματα στους συζύγους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. kai ama autes basistoune ston 1 tote ti ginete???(gt lei toulaxiston 1)

      Διαγραφή
    2. file dn kserw an einai etsi akrivws opws ta les,,giati an i B petouse apo ti prwti mera to suzugo tis eksw i A dn tha upospiazotan ton diko tis suzugo!!!!! episis ti ginete stin periptwsi pou einai gia paradeigma 4 oi apatimenes alla dn to kserei kamia.,,logika ti 10 mera tha petaksoun kai oi 10 tous suzugous tous eksw,nai alla oi upoloipes 6 kakws tha tous petaksoun afou dn einai apatimenes!!etsi dn mporoume na kseroume poies einai oi apatimenes!!

      Διαγραφή
  3. Γιατί δεν αναρτήθηκε ένα σχόλιο που έκανα με την λύση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποιο σχόλιο έκανες για την λύση? Το πρώτο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά τα λες. Απλά πως θα ξέρουν όλες οτι οι άλλες δεν κάνανε καμμία κίνηση?
    Μήπως το σωστό είναι να πούμε πως την πρώτη μέρα δεν θα πεταχτεί κανένας έξω και την επόμενη όλοι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η εκφώνηση λέει:
      "Εάν μια γυναίκα ανακάλυπτε πως σύζυγός της ήταν άπιστος έπρεπε να τον πετάξει έξω από το σπίτι στο δρόμο στις 10π.μ ακριβώς την επόμενη ημέρα, όπου και θα το έβλεπαν όλοι οι άλλοι στη φυλή."
      Άρα ξέρουν όλες, αν οι υπόλοιπες έχουν πετάξει τους άντρες τους έξω.
      Επαγωγικά όπως εξήγησα παραπάνω, αν μέχρι την 9η μέρα δεν έχει γίνει κάποια κίνηση, το κάθε κοπέλα καταλαβαίνει ότι υπάρχουν 10 που ζωηρούληδες. Από την στιγμή που "βλέπουν" από τις υπόλοιπες ότι οι 9 είναι "τάρανδοι", καταλαβαίνουν ότι η 10η είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Και θα μου πεις γιατί στις πρώτες 9 μέρες δεν είχε γίνει τίποτα? Γιατί κάθε γυναίκα ξέρει ότι υπάρχουν άλλες 9 που κερατώνονται. Άρα δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να είναι σίγουρη ότι ο άντρας της την απατάει. Αυτό το καταλαβαίνει όταν βλέπει ότι την 9η μέρα δεν υπάρχει κάποια κίνηση.
      Υπάρχει και ένας ανάλογος γρίφος (ίδια ακριβώς λογική) που κάνει τα πράγματα πιο καθαρά. Αυτόν τον καιρό είμαι πιεσμένος. Αν βρω χρόνο και το θυμηθώ, θα τον ποστάρω κάποια στιγμή.

      Διαγραφή
  6. Ναι έχεις δίκιο. Σωστός. Δεν είχα διαβάσει καλά τι έχεις γράψει! Αυτή πρέπει να είναι η λύση!

    Ανέβασε τον όταν βρείς χρόνο. Αυτόν με τους 3 ιππότες?ξέρεις την λύση?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθε γυναικα που απαταται θα βλεπει τις αλλες 9. Οι υπολοιπες που δεν απατωνται θα βλεπουν 10. Αν απατωνταν μια γυναικα θα το καταλαβαινε απο την πρωτη μερα αφου δεν θα εβλεπε καμια να απαταται και σιγουρα μια απαταται. Ομοιως αν ηταν 2 την πρωτη μερα η μια θα περιμενε την αλλη και αφου αυτο δεν θα γινοταν την πρωτη μερα και εφ οσον η καθε μια βλεπει μια που απαταται η ιδια ειναι η δευτερη. Αν απατωνται n γυναικες η καθε μια βλεπει n-1 απατημενες και εφοσον το βραδυ της (n-1)-οστης ημερας δεν διωχθουν οι αντρες τους η ιδια ειναι απατημενη. Το ιδιο ισχυει για τις υπολοιπες απατημενες. Αρα την n-οστη μερα ολες μαζι θα διωξουν τουσ αντρες τους. Για n=10 (Δεδομενου του οτι η πρωτη μερα ειναι μια μερα μετα τη αφιξη του Neil αν δεν κανω λαθος.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. uparxei periptosh na dwsoume vash sto kommati oti oloi einai pantremenoi kai akoma kai na ithelan na einai apoistoi u suzugoi den mporoune na kanoune monoi tous "apistia" opote ta pragmata periplekontai ligo parapanw.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δεν κατάλαβα τι παίζει με τις μέρες.
    Γιατί δλδ στις 2 απατημένες πρέπει να περιμένουν την επόμενη ημέρα;
    Αφού βλέπει και ξέρει ότι σε όλη τη φυλή 1 είναι απατημένη και όλες οι άλλες είναι "Κυρίες" ...θα πρέπει να καταλάβει αμέσως ότι η ίδια απατάται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να πω μια άλλη λύση;
    Ίσως μην είναι η θεμιτή αλλά έχει και αυτή "λογική":

    λέει ο γρίφος "ο Neil Armstrong προσγειώθηκε" -> "προσγειώθηκε" -> στη σελήνη... Είναι λογικό; Ίσως πάτησε, ίσως έφτασε αλλά "προσγειώθηκε";

    ΑπάντησηΔιαγραφή